Kaj je sterilizacija in kaj dezinfekcija?

Mikroorganizmi živijo v človekovem okolju pa tudi na njegovi koži in sluznicah kot sestavni del normalne flore. Večina mikroorganizmov je koristnih in le malo število je škodljivih in patogenih za človeka.
V zdravstvu moramo največkrat odstraniti prav vse žive mikroorganizme in njihove spore, kar nam omogoča sterilizacija.

Sterilizacija in sterilizacijski postopki
Sterilnost pomeni odsotnost vseh živih mikroorganizmov - bakterij, spor, gljiv, virusov in parazitov. Sterilni predmeti ne smejo vsebovati mikroorganizmov, ki bi se razmnoževali.
Predmeti ki so sterilizirani še niso nujno sterilni. Sterilizacija je uspešna le, če jo izvedemo po predpisih in je postopek ves čas pod nadzorom.
Najbolj pogosti fizikalni postopki sterilizacije so sterilizacija z vlažnim segrevanjem, sterilizacija s suhim segrevanjem in sterilizacija z ionizirajočimi sevanji. Kemično-fizikalni postopki pa so plinska sterilizacija z etilen oksidom in sterilizacija s formaldehidom.

Sterilizacija z vlažnim segrevanjem - AVTOKLAVIRANJE.
Vlažna toplota ubija mikroorganizme tako, da ireverzibilno denaturira njihove encime in proteine. Hitrost uničenja je odvisna od termorezistence mikroorganizmov in pogojev sterilizacije. Spore so najbolj odporne  zato jih uporabljamo za preverjanje uspešnosti sterilizacije. Delovanje toplote je torej odvisno od časa delovanja in temperature. Ocena vpliva teh dejavnikov pa se izraža s točko toplotne smrti. To je najnižja temperatura, ki popolnoma uniči suspenzijo bakterij v vodi v dveh minutah in s časom toplotne smrti, ki je najkrajši čas, ki popolnoma uniči določeno populacijo mikroorganizmov v predpisani suspenziji pri dani temp.
Za sterilizacijo z vlažnim segrevanjem se uporabljaja nasičena vodna para.

Avtoklav (vakumski parni sterilizator)
Avtoklav je naprava za dekontaminacijo. Grajena je na osnovi kotla, ki je delno polnjen z vodo iz katere se med segrevanjem in iztiskovanjem zraka ustvarja vodna para.
Laboratorijski se uporabljajo za sterilizacijo tekočin in dekontaminacijo različnih predmetov.
Bolnišnični se razlikujejo od laboratorijskih, ker imajo vgrajeno vakumsko črpalko. Ta najprej izčrpa zrak do -095 bar  nato pa se komora napolni z že v naprej pripravljeno paro. Vakumski avtoklavi so standard povsod kjer steriliziramo porozne materiale, npr. operacijsko perilo in tkanine, votlo orodje ter inštrumente, ko le popolno izsesanje zraka omogoča prodor pare v sredino omota ali votlih inštrumentov.  Novejši vakumski avtoklavi vgrajeno vakumsko črpalko uporabljajo tudi za sušenje steriliziranega blaga v komori po koncu cikla.

Čas avtoklaviranja se prične meriti, ko vodna para doseže 120°C oz. 134°C. Para mora prodreti skozi vse posode in ovoje v katerih je material za sterilizacijo.
Pri 121°C je predpisani najkrajši čas avtoklaviranja 20 minut in pri 134°C 5 minut.

Avtoklav je torej oprema pod tlakom. Med sterilizacijo je pri tlaku 2,1 bar pritisk na vrata tlačne komore skoraj 2 toni.
Pri uporabi je potrebno biti skrajno previden in se držati predpisanih postopkov.
Avtoklav mora biti redno servisiran in varnostno pregledan.

Zaupanje in zvestoba nam pomenita največ

MELAG, NEWMED, FARO, EURONDA, TauSteril.
Profesionalni pristop, hiter odziv, dolgoletne izkušnje in obsežna zaloga rezervnih delov so naše prednosti. Dosledno izpolnjujemo stroge normative proizvajalcev o vgradnji originalnih rezervnih delov in z rednim vsakoletnim izobraževanjem skrbimo za kvalitetno izšolan kader. Avtoklavi so specialna oprema pod tlakom. Naj bo vaš avtoklav predvsem varen za uporabo.Servis in podpora

Smo malo družinsko podjetje in s srcem pri svojem delu. V primeru okvare prihitimo še v tekočem dnevu popraviti vaš avtoklav ali vam v najslabšem primeru nudimo nadomestni aparat. 

Vsak aparat je lahko dober, če je tak tudi servis in podpora kupcu.  In mi smo zelo dobri.


  00386 40 75 62 62

VEČ O SERVISU AVTOKLAVOV

  • Na Kliniki Dr. Fabjan v Šenčurju v ambulanti za male krg. posege uporabljamo avtoklav Newmed. Zadovoljni smo tako z njegovim delovanjem kot tudi z odzivnostjo servisne službe. Priporočamo.
    Ozrenka Nikolič Vranič, dipl. medicinska sestra, Estetika Fabjan d.o.o.
  • Higiena in sterilizacija orodja sta v Centru Pedimed zelo pomembna zato smo zelo veseli, da za nas skrbi podjetje AVTOKLAVI.COM. Za sterilizacijo našega orodja uporabljamo vakumski avtoklav NEWMED KRONOS in ultrazvočno tehnologijo za čiščenje orodja. Za nemoteno delovanje je prav tako pomemben hitri servis, ki nam je na razpolago v zelo hitrem odzivnem času. Centri Pedimed
    Karmen Perko PEDIMED d.o.o.
  • V naši ambulanti uporabljamo avtoklav KRONOS 18. Izjemno smo zadovoljni z avtoklavom in odzivnostjo servisa. Kolektiv Medicovet
    Kolektiv Medicovet veterinarska ambulanta
  • Že vrsto let uporabljamo vakumski avtoklav. Podjetje Avtoklavi.com skrbi za našo varnost in varnost naših pacientov, ker je brezhibno sterilizirano orodje predpogoj za naše delo. Gospod Kramer je najboljši mojster svojega poklica tudi tako, da je ekspresno odziven. Čas je pa dragocenost, ki nam jo je pripravljen vedno znova prihraniti. Izjemno smo zadovoljni z avtoklavom NEWMED in servisiranjem.
    JUNA GINEKOLOGIJA d.o.o. , Sabina Senčar, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva, zdravnica splošne prakse, Mag. Urška Bizjak Ogrinc, dr. med, spec. ginekologije in porodništva
  • Avtoklav je za naš center medicinske pedikure PEDICARE nepogrešljiv pripomoček, saj želimo svojim strankam nuditi vrhunsko storitev. Po preučitvi ponudbe na tržišču, smo se brez pomisleka odločili za podjetje Avtoklavi.com. Sterilizacija orodja s pomočjo priporočenega avtoklava Newmed je enostavna, hitra in predvsem zelo zanesljiva. Ravno tako je naročilo servisa enostavno, odziv hiter in strokoven. Ekipa PEDICARE absolutno potrjuje da je to prava izbira.
    Tina Jordan, Pedicare d.o.o.
  • Na naši kliniki imamo dva avtoklava Newmed Kronos 23 . Z avtoklavoma smo zelo zadovoljni prav tako pa tudi z odzivnostjo in kvaliteto dela gospoda Kramerja. Priporočamo.
    KLINIKA LOKA, klinika za male živali, Škofja Loka. mag. Staš Bernik dr.vet.med., direktor
  • Sterilizatorje Newmed uporabljamo že 10 let in smo z njimi zelo zadovoljni. V primeru težave je serviser hitro odziven in strokoven. Omogoča nam tudi uporabo nadomestnega sterilizatorja tako, da naše delo nikoli ne trpi. Organiziran servis nam predstavlja enega od glavnih dejavnikov pri nakupu medicinskih aparatov saj si s tem prihranimo čas in skrbi.
    ZOBOZDRAVSTVO Praprotnik d.o.o.
Spletko